Мусаката на баба
Продукти (6 порции)
За плънката:
| 150 г | лук |
| 100 г | моркови |
| 100 г | глава целина |
| 1 кг | кайма смес |
| 1 щипка | пушен червен пипер |
| 2 бр. | дафинов лист |
| щипка сол | |
| щипка черен пипер | |
| 200 мл | червено вино |
| 400 г | домати от консерва |
| 800 г | картофи |
| 10 г | магданоз |
За заливката:
| 250 мл | прясно мляко |
| 50 г | брашно |
| 50 г | краве масло |
| 250 г | кисело мляко |
| 4 | яйца |
| щипка сол | |
| щипка черен пипер |
Приготвяне
- 1
Зеленчуците се нарязват. Всички, без картофите, се запържват и се вадят от тенджерата. Каймата се запържва до златисто и след това зеленчуците се връщат в тенджерата.
- 2
Добавят се червеният пипер и дафиновият лист. Добавят се с консервираните домати и се вари за няколко минути. Добавя се червеното вино и се готви, докато алкохолът се изпари.
- 3
Добавят се картофите, готвят се за няколко минути и след това мусаката се пече във фурната.
- 4
През това време се приготвя заливката, като се прави бешамел с прясното и киселото мляко. Белтъците се отделят от жълтъците. Жълтъците се добавят към бешамела, а белтъците се избиват на сняг и се смесват с останалата част от заливката.
- 5
Към мусаката се добавя нарязан магданоз и се залива, пече се до златисто.