Обърнат кейк с ананас
Продукти (8 парчета)
200 г | кафява захар |
200 г | масло |
1 | консерва ананас на шайби |
череши от компот | |
200 г | брашно |
1 ч.л. | бакпулвер |
1 /2 ч.л. | сол |
1 | яйце |
100 г | захар |
100 г | заквасена сметана |
1 ч.л. | ванилия |
Приготвяне
- 1
В купа се сипват 100 г от кафявата захар, прибавят се 50 г разтопено масло и се разбърква. Сместа се сипва в кръгла тава и се разпределя по цялото дъно. Отгоре се нареждат цели шайби ананас, а в дупките на шайбите и около тях се слагат череши от компот.
- 2
Брашното се сипва в купа заедно с бакпулвера и ½ ч.л. сол. Разбърква се. В отделна купа се сипват 150 г меко масло и останалите 100 г кафява захар. Разбива се с миксер докато захарта и маслото се смесят добре. Добавя се 1 яйце, бялата захар и пак се разбива. След това се добавят заквасената сметана, 100 мл от сока от консервата на ананаса и ванилията. Разбива се отново. Накрая се сипва брашното с бакпулвера и се разбърква с миксера до хомогенна смес.
- 3
Сместа се изсипва в тавата върху шайбите ананас. Кейкът се пече в загрята на 180°C фурна за 45-50 минути. Оставя се да изстине 10-15 минути, след което се обръща върху чиния за сервиране.