Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали
kaufland.bg/recepti

Октопод в доматен сос

Над 60 минути
Напреднали
Ако сканирате QR кода, рецептата ще се отвори на Вашия смартфон или таблет. А само с един клик всички съставки могат да станат част от списъка Ви за пазаруване.

Продукти (4 порции)

1,5 кг пипала от октопод (замразени)
1 портокал
1 лимон
250 мл кока-кола

за запържване на октопода:

80 мл маслиново масло
1 скилидка чесън
1 лимон
1 с.л. риган
сол и черен пипер на вкус

за доматения сос:

800 г домати на кубчета (от консерва)
1 глава лук
1 скилидка чесън
2 стръка целина
3 филета аншоа
1 с.л. каперси
50 мл маслиново масло
1 /2 ч.л. захар
сол и черен пипер на вкус
1 /2 връзка пресен босилек

Приготвяне

    1

В голяма тенджера се налива студена вода. Прибавят се колата, разполовените и изцедени портокал и лимон, както и сокът им. Пипалата на октопода се поставят в тенджерата и се вари до готовност. Далиса се сварили добре, лесно се проверява като се прокара шишче през тях.

    2

Лукът, чесънът и целината се обелват и нарязват на ситно, след което се запържват в маслиново масло. Прибавят се аншоата и каперсите, сипват се доматите, поръсва се захарта и сосът се оставя на слаб огън за около 20 минути. Овкусява се със сол и черен пипер.

    3

Пипалата на октопода се разрязват на три и се подсушават с кухненска хартия. Пържат се до златисто в маслиново масло. Овкусяват се със сол, черен пипер, риган, наситнен чесън и сокът от лимона.

    4

В чинии се поставя от доматения сос, отгоре се подреждат парчета октопод. Гарнира се с накъсани листа пресен босилек и се сервира.