Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали
kaufland.bg/recepti

Октопод на скара с топъл хумус

Над 60 минути
Напреднали
Ако сканирате QR кода, рецептата ще се отвори на Вашия смартфон или таблет. А само с един клик всички съставки могат да станат част от списъка Ви за пазаруване.

Продукти (4 порции)

1,5 кг октопод
1 лимон
1 скилидка чесън
1 стрък розмарин
2 дафинови листа
40 мл маслиново масло
1 ч.л. бял винен оцет
сол на вкус

за хумуса:

800 г нахут (от консерва)
40 г сусамов тахан
150 мл зеленчуков бульон
60 мл маслиново масло
2 скилидки чесън
1 /2 лимон
сол и черен пипер на вкус

Приготвяне

    1

В голяма тенджера с вода се слагат дафиновите листа и разполовеният лимон. Когато водата заври в нея се слага октоподът. Дали се е сварил добре, лесно се проверява като се прокара шишче през пипалата.

    2

Свареният октопод се оставя да се охлади и пипалата се отделят от главата. От маслиновото масло, накълцания чесън, наситнения розмарин, оцета и сол на вкус се приготвя марината.

    3

Октоподът се подсушава с кухненска хартия, намазва се с част от маринатата и се пече на скара от всички страни. Когато е готов, се маха от скарата и се намазва с останалата марината.

    4

Чесънът се накълцва и се запържва в маслиново масло. Нахутът се отцежда и се смила в блендер със зеленчуковия бульон. Нахутеното пюре се прибавя към пържещия се чесън. Готви се при непрекъснато бъркане, докато се сгъсти. Добавят се сусамовият тахан и лимоновият сок, овкусява се със сол и черен пипер, след което се разбърква добре.

    5

Октоподът се сервира с топлия хумус.