Орехов кекс с фурми
Продукти (8 порции)
| 250 г | фурми |
| 1 и 1/2 ч.ч. | орехови ядки |
| 1 ч. ч. | захар |
| 1 ч. ч. | брашно |
| 4 | яйца |
| 7 зърна | кардамон |
| 4 с. л. | зехтин |
| 1 | портокал (кората) |
| 1 щипка | сол |
| брашно и олио за формата | |
| пудра захар за поръсване |
Приготвяне
- 1
Фурмите се почистват от костилките и се попарват с гореща вода. След 10 минути се отцеждат и се нарязват на ситно (смилат се в блендер).
- 2
Ореховите ядки също се смилат заедно с 2-3 ч.л. от захарта. Смесват се с пресятото брашно и с фурмите и се поръсват със солта.
- 3
Белтъците се отделят от жълтъците и се разбиват на сняг, като постепенно се прибавя останалата захар.
- 4
Жълтъците се разбиват с миксер и се смесват с белтъците. Постепенно се прибавя ореховата смес. Овкусява се със стрития кардамон, настърганата портокалова кора и зехтина и се разбърква.
- 5
Тестото се сипва в намазнена и набрашнена форма за кекс. Пече се около 45 минути в предварително загрята на 160°С фурна.
- 6
Кексът се сервира изстинал и поръсен с пудра захар.