Ориз пилаф с чушки
Продукти (6 порции)
| 400 г | ориз |
| 1 | моркови |
| 2 | зелени чушки |
| 2 | червени чушки |
| 1 | домат |
| 100 г | замразен грах |
| 2 глави | лук (300 г) |
| 2 скилидки | чесън |
| 50 г | масло |
| 2 с. л. | зехтин |
| 1 /4 ч. л. | канела |
| 4 зърна | кардамон |
| 1 ч. л. | кимион |
| 1 ч. л. | сол |
Приготвяне
- 1
В дълбока тенджера се сгорещяват маслото и зехтинът. Лукът се нарязва на ситно и се запържва на умерен огън за около 10 минути, като непрекъснато се бърка. Добавя се ситно нарязаният чесън, изсипва се оризът, пържи се още 3-4 минути на умерен огън и отново се разбърква.
- 2
Сместа се овкусява с канелата, кардамона, кимиона и солта, след което се налива 1 л вода. Оставя се да къкри на много слаб огън под капак за около 10 минути.
- 3
Морковът и чушките се нарязват на ситно и се поръсват върху ориза. Прибавя се и доматът, обелен и нарязан на ситно. Разбърква се и се оставя да се задушава още около 10 минути. Малко преди да се оттегли от огъня, се добавя грахът и се разбърква.