Особуко миланезе (по милански)
Продукти (4 порции)
1 | глава лук |
1 | морков |
1 | стрък целина |
2 с.л. | брашно (за овалване) |
1 с.л. | маслиново масло |
1 с.л. | масло |
100 мл | бяло вино |
200 мл | бульон |
2 с.л. | доматена паста |
1 връзка | магданоз |
сол на вкус | |
черен пипер на вкус | |
1 | лимон |
4 шайби | телешки джолан |
Приготвяне
- 1
Лукът се обелва, разполовява и нарязва на кубчета. Морковът се обелва и заедно с целината се нарязват на кубчета с размер около 1 см.
- 2
Маслиновото масло и маслото се загряват в тенджера, лукът се запържва в тях.
- 3
Месото се овкусява със сол и черен пипер и се овалва в брашно. Шайбите се запържват на висока температура в сгорещената мазнина от двете страни. Добавя се бялото вино и се оставя да заври.
- 4
Месото се готви, докато бялото вино изври. Добавят се месния бульон и зеленчуците. Оставя се да ври със затворен капак на средна температура около 30 минути. При нужда се добавя още бульон.
- 5
Доматената паста се разбърква с 4 с.л. вода и се добавя в тенджерата. Ястието се оставя да поври без капак още 10 минути.
- 6
За приготвяне на гремолата: лимонът се измива и кората се настъргва на ситно. Магданозените листенца се откъсват от стеблата и също се нарязват на ситно. Месото се поръсва с получената смес и готовото особуко се сервира в чинии.