Пай с месо
Продукти (10 порции)
430 г | брашно |
250 мл | прясно мляко |
5 г | мая |
1 ч.л. | захар |
25 мл | олио |
25 мл | разтопено краве масло |
1 ч.л. | сода за хляб |
маслиново масло K-Classic | |
1 глава | лук |
2 скилидки | чесън |
300 г | телешко мляно месо |
2 ч.л. | сол |
1 ч.л. | черен пипер |
1 ч.л. | червен пипер |
100 мл | доматен сос |
1 | яйце |
60 г | кашкавал Брей! |
Приготвяне
- 1
В дълбока купа се сипват 80 г брашно, 250 мл прясно мляко, 5 г мая и 1 ч.л. захар. Разбърква се с телена бъркалка и се оставя настрана за няколко минути, за да шупне маята. След това се добавят 25 мл олио, 25 мл разтопено масло, 1 ч.л. сол, 1 ч.л. сода за хляб и останалите 350 г брашно. Разбърква се с дървена бъркалка, а след като брашното поеме течността се меси с ръце до получаването на меко и нелепнещо тесто. Тестото се оформя на топка, слага се в купа, намазва се с малко олио, покрива се с кърпа и се оставя на страна да втасва 30-40 минути.
- 2
В загрят тиган се слага 1 с.л. маслиново масло K-Classic, 1 наситнена глава лук и 2 скилидки чесън, нарязани на ситно. Разбърква се и се готви докато лукът омекне. След това се прибавя телешкото мляно месо, разбърква се отново и се готви 3-4 минути. Овкусява се с 1 ч.л. сол, 1 ч.л. черен пипер и 1 ч.л. червен пипер. Разбърква се още веднъж и се маха от котлона след като месото се сготви напълно.
- 3
Втасалото тесто се маха от купата и се слага върху набрашнена повърхност. Омесва се 2-3 пъти, след което се разделя на 7-8 равни части. Всяко парче тесто се разточва на правоъгълник с дебелина около половин сантиметър. Разрязва се на половина хоризонтално и всяка от половините се намазва с по 1 с.л. доматено пюре. Отгоре се слагат 1-2 с.л. от сместа с телешко месо и се завива във формата на триъгълник.