Пай с тиква
Продукти (8 парчета)
| 250 г | брашно |
| 200 г | краве маслo |
| щипка сол | |
| 1 ч.л. | захар |
За крема
| 1 кг | тиква |
| 200 г | сладко от ягоди |
| 200 г | захар |
| 5 | яйца |
| 200 мл | сладкарска сметана |
| 200 мл | прясно мляко |
| 1 щипка | канела |
| 1 /2 ч.л. | джинджифил |
Приготвяне
- 1
Брашното и размекнатото на стайна температура масло се смесват. Добавят се солта и захарта и се замесва тесто, което се оставя в хладилник за около 20 минути.
- 2
След това тестото се разточва така, че да покрие дъното на формата за печене. Пече се около 10 минути на 200 градуса и се оставя да изстине.
- 3
Тиквата за крема се бели, почиства се от семките и се вари. Пюрира се, сипва се в марля или тензух и се оставя да се отцеди за около час. Пюрира се отново, като се добавя и сладкото от ягоди.
- 4
В купа се разбиват яйцата и захарта и се подправят с канелата и джинджифила. Добавят се пюрето, сметаната и млякото и всичко се разбива на крем.
- 5
Изсипва се в изстиналата основа и се пече около 15 минути на 200 градуса.