Палачинкова торта с малини
Продукти (6 порции)
за палачинките:
4 | яйца |
20 г | захар |
100 г | брашно |
30 г | краве масло |
150 мл | сладкарска сметана |
за сладкото от малини:
100 г | малини |
50 г | захар |
за портокаловия чипс:
1 /4 | портокал |
пудра захар за поръсване |
за украса:
1 | лайм |
пудра захар за поръсване |
Приготвяне
- 1
Белтъците се отделят от жълтъците и се разбиват на сняг. Жълтъците се разбъркват със захарта и постепенно се прибавя белтъчната маса. Слагат се брашното, разтопеното масло и сметаната и се разбърква до хомогенизиране. От тестото се правят 8-10 палачинки, които е желателно да са с еднаква големина.
- 2
Малините, захарта и 50 мл вода се сипват в подходящ съд и се варят до сгъстяване.
- 3
Портокалът за чипса се реже на тънки шайби, поръсва се с пудра захар, поставя се върху хартия за печене и се изсушава 2-3 часа във фурна загрята на 80°С.
- 4
Палачинките се редят една върху друга като след всяка палачинка се полива от малиновото сладко. Най-горната палачинка се поръсва с пудра захар. Отгоре се поставя от чипса и се украсява с резени лайм.