Патладжани с доматен сос по селски
Продукти (6 порции)
| 750 г | патладжани |
| брашно за паниране | |
| олио за пържене и за намазняване на гювечетата | |
| сол на вкус |
за соса:
| 1 кг | домати |
| 200 г | краве сирене |
| 1 глава | лук |
| 4 скилидки | чесън |
| 1 ч. ч. | прясно мляко |
| 2 стръка | пресен лук |
| 4 с. л. | олио |
| 4 с. л. | наситнен магданоз |
| 1 /2 ч. л. | сол |
Приготвяне
- 1
Патладжаните се нарязват на филийки и се поръсват със сол. Оставят се около 30 минути, за да се отцеди горчивият сок. Изплакват се, подсушават се и се овалват в брашно. Запържват се в предварително загрято олио до златисто и се изваждат върху салфетка, за да се отцеди излишната мазнина.
- 2
Лукът се нарязва на едро и се запържва в предварително загрятото олио до златисто. След това се добавят нарязаните на дребно скилидки чесън и се пържат под капак.
- 3
Доматите се нарязват на кубчета и се добавят при лука. Задушава се на тих огън под капак 20 минути, налива се свареното прясно мляко и се посолява.
- 4
В предварително намазнени гювечета (ястието може да се приготви и в друг подходящ съд) се слагат по 1-2 с. л. от доматения сос, по 2 филийки патладжан, поръсва се с натрошено сирене и се покрива с патладжани. Слагат се по 2 с. л. сос, поръсва се с нарязания на ситно пресен лук, с натрошено сирене и наситнения магданоз.
- 5
Пекат се около 30 минути под капак в предварително загрята на 180°С фурна.