Печена патица
Продукти (5 порции)
| 1 | патица |
| 1 | портокал |
| 1 стрък | розмарин |
| 1 стрък | мащерка |
| 1 ч. л. | черен пипер |
| 2 с. л. | захар |
| 4 пакетчета | черен чай |
| 1 с. л. | мед |
| 1 с. л. | морска сол |
| 3 ч. ч. | вода |
Приготвяне
- 1
Патицата се слага в подходящ съд с гърдите нагоре и кожата й се отделя с пръсти от месото.
- 2
Залива се със сока от портокал, а корите се слагат под кожата.
- 3
В купа се смесват розмаринът, мащерката, солта и пиперът. Патицата се овкусява и се оставя в хладилник минимум за 2–3 часа (най-добре за 1 нощ). После краката й се завързват, а крилата се пришиват към тялото.
- 4
В съд за готвене на пара се слагат 1 с. л. от захарта, чаят и водата.
- 5
Отгоре се слага сито чинията и в нея – патицата. Оставя се да се готви на пара за 30 минути. По този начин месото се ароматизира и се съкращава времето за печене.
- 6
След това патицата се слага в тава със скара. Маже се с меда и останалата захар, покрива се с фолио и се пече в загрята на 140°С фурна за 2 часа и 30 минути. Накрая фолиото се маха, за да има месото хубава коричка.