Печени тиквени понички
Продукти (18 парчета)
| 120 мл | олио | 
| 3 | яйца | 
| 220 г | брашно | 
| 200 г | захар | 
| 800 г | тиква „Цигулка” | 
| 1 1/2 ч.л. | бакпулвер | 
| 1 /4 ч.л. | сол | 
| 1 | ванилия | 
| 1 /2 ч.л. | канела | 
| олио и прясно мляко за намазване | 
За овалване:
| 100 г | фина кристална захар | 
| 1 ч.л. | канела | 
| 1 ч.л. | сух джинджифил | 
| 1 /8 ч.л. | смлян карамфил | 
Приготвяне
- 1
Тиквата се обелва, реже се на малки кубчета, поставя се върху решетка и се готви на пара, докато омекне. След това се прехвърля в касерола и се намачква на пюре. Оставя се на умерен огън за около 10 минути, за да се изпари водата.
- 2
В купа се смесват яйцата и олиото, разбиват се с миксер добре, прибавя се захарта и отново се разбива до побеляване.
- 3
Към тях се сипват леко охладеното тиквено пюре, солта, ванилията, бакпулверът и канелата. Разбърква се до хомогенна смес и се прибавя брашното.
- 4
Форми за понички (или мъфини) се намазват обилно с олио и сместа се разпределя в тях. Пекат се около 20 минути в предварително загрята на 180 °С фурна, с вентилатор.
- 5
След това леко се охлаждат, изваждат се от формата и се поставят върху решетка, за да не се образува конденз.
- 6
Захарта се смесва с канелата, джинджифила и карамфила. Всяка поничка се намазва с прясно мляко и се овалва в ароматната смес.