kaufland.bg/recepti
Печени ябълки с портокалов сос
Ако сканирате QR кода, рецептата ще се отвори на Вашия смартфон или таблет. А само с един клик всички съставки могат да станат част от списъка Ви за пазаруване.
Продукти (4 порции)
| 4 | ябълки |
| 4 с. л. | натрошени лешници |
| 8 | сушени фурми |
| 1 с. л. | масло |
| 1 с. л. | кафява захар |
| 200 мл | прясно мляко 3,5% |
| 1 с. л. | захар |
| 1 /2 ч. л. | настъргана портокалова кора |
| 2 щипки | кардамон |
| 3 ч.л. | крем за пудинг на прах с вкус на ванилия |
| 5 с. л. | портокалов сок |
Приготвяне
- 1
Ябълките се измиват, отрязват се капачета им и се изважда сърцевината. След това ябълките се слагат в подходяща форма за печене.
- 2
Натрошените лешници се запичат в тиган. Фурмите се нарязват на ситно. Ябълките се пълнят с масло натрошени ядки, кафява захар и фурми, след което се пекат в предварително загрята фурна на 200°C (конвекция: 180°C) за 30 до 35 минути, като след 20 минути се покриват с капачетата. Млякото се сварява със захарта, портокаловата кора и кардамона.
- 3
Кремът за пудинг се разбива с портокаловия сос и се оставя да къкри на котлона за кратко. Печените ябълки се сервират с готовата заливка и се поръсват с останалата част от лешниците.