Печено пилешко със зеленчуци и ориз
Продукти (4 порции)
За пилето:
4 | пилешки бутчета |
4 с.л. | слънчогледово олио |
2 с.л. | сладък червен пипер |
1 ч.л. | чесън на прах |
1 ч.л. | сол |
1 /2 ч.л. | черен пипер |
За соса:
2 глави | лук |
2 с.л. | слънчогледово олио |
1 с.л. | краве маслo |
400 мл | сметана |
100 мл | зеленчуков бульон |
140 г | царевица от консерва |
200 г | замразен грах |
сол | |
черен пипер |
За ориза:
200 г | ориз басмати |
сол | |
3 стръка | мащерка |
Приготвяне
- 1
Фурната се загрява на 200°C (вентилатор: 175 °C). Пилешките бутчета се измиват, подсушават и нареждат в тавичка. Към олиото се добавят подправките и с тази смес се намазва месото. Пилешките бутчета се пекат за около 40 минути.
- 2
Междувременно лукът се обелва и нарязва на ситно. Олиото и маслото се загряват на среден огън. Добавя се лукът и чрез постоянно бъркане се задушава за около 5 минути. Добавят се сметаната и зеленчуковият бульон и силата на котлона се намалява. Добавят се царевицата и грахът, оставя се да къкри за кратко и се овкусява със сол и черен пипер.
- 3
Оризът се вари в леко подсолена вода, според указанията на опаковката. Мащерката се измива, подсушава и накъсва. Пилето на фурна се сервира със зеленчуците, ориза и прясната мащерка.