Печено пуешко бутче със салвия, червено зеле и сини сливи
Продукти (4 порции)
750 г | червено зеле |
2 глави | червен лук |
120 г | моркови |
15 г | прясна салвия |
300 г | сушени сини сливи (без костилка) |
1 пръчка | канела |
2 бр. | звезден анасон |
100 мл | червено вино |
1 скилидка | чесън |
80 г | меко масло |
2 | пуешки бутчета |
4 с.л. | балсамов оцет |
75 г | кафява захар |
600 г | картофени ньоки |
черен пипер | |
сол |
Съвет
-
Пуешките бутчета са готови, когато при пробиване с вилица от месото излиза само бистър сок.
Приготвяне
- 1
Фурна с вентилатор се загрява до 160 °C (180 °C при горно и долно печене).
- 2
Червеното зеле се измива, почиства и нарязва на фини ивици. Лукът се обелва и нарязва на фини ивици. Морковите се обелват и нарязват на филийки с дебелина 0,5 см. Салвията се измива, отцежда и половината се нарязва на тънки ивици.
- 3
Червеното зеле, лукът, морковите, останалият градински чай, сините сливи, 2 чаени лъжички сол, канелата, анасонът и червеното вино се изсипват в голяма тенджера за печене и сместа се оставя във фурната за около 40 минути.
- 4
Чесънът се обелва и нарязва на много фино, след което се смесва с маслото, ивиците салвия и 1 чаена лъжичка сол. Пуешките бутчета се измиват със студена вода, отцеждат се и се подсушават. С пръсти кожата на бутчетата се отделя от месото и под нея се разпределя 1/3 от овкусеното масло, след което бутчетата се оставят да се охладят.
- 5
Балсамовият оцет се смесва със захарта и се прибавя към задушеното червено зеле. Пуешките бутчета се заравят в червеното зеле. Температурата на фурната се увеличава с 20 °C и се пече още 55 минути.
- 6
Капакът на тенджерата се отстранява, пуешките бутчета се намазват с половината от останалото масло и се пече още 25 минути.
- 7
Ньоките се сваряват в подсолена вода и се оставят на топло. Големите подправки като канелата и анасонът се отстраняват от тенджерата. Овкусява се със сол и черен пипер.
- 8
Ньоките се запържват в останалото овкусено масло и се сервират с нарязано пуешко бутче и червено зеле.