Печено пуешко бутче със салвия, червено зеле и сини сливи
Продукти (4 порции)
| 750 г | червено зеле | 
| 2 глави | червен лук | 
| 120 г | моркови | 
| 15 г | прясна салвия | 
| 300 г | сушени сини сливи (без костилка) | 
| 1 пръчка | канела | 
| 2 бр. | звезден анасон | 
| 100 мл | червено вино | 
| 1 скилидка | чесън | 
| 80 г | меко масло | 
| 2 | пуешки бутчета | 
| 4 с.л. | балсамов оцет | 
| 75 г | кафява захар | 
| 600 г | картофени ньоки | 
| черен пипер | |
| сол | 
Приготвяне
- 1
 
Фурна с вентилатор се загрява до 160 °C (180 °C при горно и долно печене).
- 2
 
Червеното зеле се измива, почиства и нарязва на фини ивици. Лукът се обелва и нарязва на фини ивици. Морковите се обелват и нарязват на филийки с дебелина 0,5 см. Салвията се измива, отцежда и половината се нарязва на тънки ивици.
- 3
 
Червеното зеле, лукът, морковите, останалият градински чай, сините сливи, 2 чаени лъжички сол, канелата, анасонът и червеното вино се изсипват в голяма тенджера за печене и сместа се оставя във фурната за около 40 минути.
- 4
 
Чесънът се обелва и нарязва на много фино, след което се смесва с маслото, ивиците салвия и 1 чаена лъжичка сол. Пуешките бутчета се измиват със студена вода, отцеждат се и се подсушават. С пръсти кожата на бутчетата се отделя от месото и под нея се разпределя 1/3 от овкусеното масло, след което бутчетата се оставят да се охладят.
- 5
 
Балсамовият оцет се смесва със захарта и се прибавя към задушеното червено зеле. Пуешките бутчета се заравят в червеното зеле. Температурата на фурната се увеличава с 20 °C и се пече още 55 минути.
- 6
 
Капакът на тенджерата се отстранява, пуешките бутчета се намазват с половината от останалото масло и се пече още 25 минути.
- 7
 
Ньоките се сваряват в подсолена вода и се оставят на топло. Големите подправки като канелата и анасонът се отстраняват от тенджерата. Овкусява се със сол и черен пипер.
- 8
 
Ньоките се запържват в останалото овкусено масло и се сервират с нарязано пуешко бутче и червено зеле.