Пикантен ориз с домати и нахут
Продукти (2 порции)
| 150 г | ориз басмати | 
| сол на вкус | |
| 125 г | чери домати | 
| 1 бр. | чили | 
| 1 бр. | патладжан | 
| 1 скилидка | чесън | 
| 1 бр. | лайм | 
| маслиново масло | |
| 120 г | нахут | 
| 1 ч. л. | кимион | 
| 150 мл | пасирани домати | 
Приготвяне
- 1
Пригответе ориза в подсолена вода според указанията върху опаковката.Измийте доматите, лютата чушка и патладжана и ги подсушете. Разполовете доматите и нарежете лютата чушка (чили) на ситни колелца. Разполовете патладжаните, нарежете ги на филийки и ги посолете. Обелете и нарежете на ситно чесъна и изстискайте лайма.Подсушете патладжаните и ги запържете в маслиново масло за около 5 минути. Отцедете нахута, добавете го към патладжаните заедно с ориза, чилито, чесъна и кимиона и пържете още 2 минути.Добавете доматеното пюре и чери доматите и загрейте за 3 до 5 минути, като разбърквате от време на време. Овкусете ориза в тигана със сок от лайм, сол и черен пипер.При желание добавете листа от бейби спанак и сервирайте с кисело мляко.