Пилешки хапки по гръцки
Продукти (2 порции)
| 2 | пилешки филета |
| 15 | стерилизирани лозови листа |
| 4 с. л. | зехтин |
за плънката:
| 100 г | овче сирене |
| 100 г | козе сирене |
| 100 г | краве сирене |
| 1 | белтък |
| 1 с. л. | нарязан магданоз |
| 1 /2 ч. л. | риган |
| 1 /2 ч. л. | босилек |
за доматения сос:
| 1 /2 буркан | стерилизирани домати |
| 4 с. л. | зехтин |
| 2 с. л. | наситнен магданоз |
| 1 ч. л. | сух босилек |
| 1 ч. л. | риган |
| 1 ч. л. | захар |
| сол на вкус |
Приготвяне
- 1
Филетата се разрязват така, че да се изтънят добре и да се получат шницели.
- 2
В подходяща купа се поставят продуктите за плънката и се разбъркват до получаването на хомогенна смес.
- 3
Върху готварско алуминиево фолио се разстилат лозовите листа и върху тях се слагат месото и плънката. Навива се руло, краищата на фолиото се затварят като бонбон и се слага в тава. Сипват се зехтинът и малко от саламурата на лозовите листа и се пече 20-30 минути в умерено загрята до 180°С фурна.
- 4
Доматите за соса се пасират, подправят се с останалите продукти за него и се кипват за 5 минути.
- 5
От изпеченото и охладено лозово руло се отделя фолиото, разрязва се на порции по диагонал и се сервира. Поднася се с доматения сос.