Пиле със зелено къри
Продукти (4 порции)
| 600 г | пилешки гърди |
| 800 мл | кокосово мляко |
| 200 г | жасминов ориз |
| 200 г | зелен фасул |
| 12 скилидки | чесън |
| 1 с. л. | паста зелено къри |
| 6 | люти чушки |
| 1 връзка | пера зелен лук |
| 8 с. л. | олио |
| 4 ч. л. | лимонова трева (настъргана кора от 2 лимона) |
| 4 ч. л. | накълцан пресен кориандър (2 ч. л. сух) |
| 4 ч. л. | куркума |
| 4 ч. л. | кимион |
| 2 ч. л. | сух босилек |
| сол на вкус |
Приготвяне
- 1
Лютите чушки се почистват от дръжките и връхчетата и се слагат в блендер. Добавят се нарязаният лук, скилидките чесън, кориандърът, лимоновата трева, куркумата и кимионът. Налива се олиото, сипва се малко вода (около 150 мл) и всичко се смила.
- 2
Сместа се пресипва в тиган, нагрява се и се редуцира, докато течността се изпари. Добавя се къри пастата. Пилешкото месо се нарязва на парчета и се прибавя към соса. Сипва се и зеленият фасул и се разбърква добре. Накрая се наливат 600 мл от кокосовото мляко, осолява се на вкус и се оставя да поври.
- 3
Останалото кокосово мляко се налива в тенджера заедно с 300 мл вода, добавя се оризът, осолява се на вкус и се сварява. Свареният ориз се сипва в порционна купичка, върху него се слага пилешкото месо със зеленчуците, поръсва се с босилека и се сервира.