Пиле с ориз по мексикански
Продукти (4 порции)
1 | пиле |
1 /2 ч. л. | сол |
6 с. л. | олио |
1 глава | лук |
1 | зелена чушка |
3 скилидки | чесън |
3 | домата |
1 в. ч. | бяло вино |
2 ч. ч. | ориз |
4-5 зърна | смлян черен пипер |
5 стръка | магданоз |
Приготвяне
- 1
Пилето се измива и се почиства. Подсушава се, разделя се на порции и се посолява. В тенджера се сипва олиото и, когато се сгорещи, парчетата пиле се запържват, докато придобият златист цвят. Изваждат се и се поставят върху салфетки, за да се отцедят от мазнината.
- 2
В същата мазнина, за около 1 минута се запържва предварително нарязаният на дребно лук. Прибавят се нарязаната на парченца чушка и счуканият чесън. Разбърква се и се пържи още 1 минута.
- 3
Доматите се обелват и се нарязват на дребни кубчета, след което се прибавят в тенджерата. Сипват се бялото вино и пилешкото месо, посолява се и се задушава 10 минути, докато течността се изпари.
- 4
В тава за печене се поставя предварително почистеният ориз, а върху него се сипва сместа с пилето. В използваната тенджера се кипват 3 1/2 ч. ч. вода и се изливат в тавата. Ястието се поръсва с черния пипер и нарязания наситно магданоз и се пече в загрята на 180 градуса фурна, докато оризът поеме водата.