Пиле с пюре от сладки картофи
Продукти (4 порции)
| 1 кг | пилешко филе |
| 2 с.л. | маслиново масло |
| сол и бял пипер на вкус |
За пюрето
| 600 г | сладък картоф |
| 1 /4 връзка | магданоз |
| 2 с.л. | краве масло |
| 1 ч.л. | олио |
| 4 стръка | див лук |
| сол и бял пипер на вкус |
За соса
| 250 мл | пилешки бульон |
| 1 с.л. | маслиново масло |
| 100 г | целина |
| 1 глава | лук |
| 150 г | моркови |
| 150 мл | бяло вино |
| 2 с.л. | краве масло |
| 3 стръка | естрагон |
Приготвяне
- 1
Филето се овкусява със сол и пипер и се залива със зехтина. Запържва се в тиган от всички страни по 2 минути, след това се слага в тава и се пече на 190 градуса около 8 минути.
- 2
Сладките картофи се сваряват. Белят се и се намачкват с преса за картофи или с вилица. Овкусяват се със сол и пипер и се добавят маслото, олиото и накълцаните магданоз и див лук.
- 3
Сосът се приготвя като нарязаните на едро целина, лук и моркови се задушават за около 5 минути в зехтина. Сипва се бульонът и се оставя да ври на умерен огън около 20 минути. Добавят се виното и скълцаният естрагон и ври още 7–8 минути, до изпаряване на половината течност. Съдът се дърпа от огъня, сосът се прецежда и се добавя маслото, като се бърка постоянно до пълното му разтопяване.
- 4
Ястието се сервира, като до пюрето се слагат филийки от нарязаното филе и се заливат с по 2–3 лъжици от соса.