Пиле в сладко-кисел сос
Продукти (2 порции)
за пилето:
| 500 г | пилешко месо |
| 150 г | ананас |
| 1 /2 ч. л. | натриев глутамат |
| сол и черен пипер на вкус | |
| олио за пържене | |
| сусам за поръсване |
за панировката:
| 170 г | брашно |
| 50 г | царевично нишесте |
| 15 г | бакпулвер |
| 35 мл | олио |
| 250 мл | вода |
за сладко-киселият сос:
| 200 г | захар |
| 200 мл | ябълков оцет |
| 80 г | кетчуп |
| 60 г | доматено пюре |
| 15 г | царевично нишесте |
Приготвяне
- 1
Оцетът се кипва със захарта и се прибавят кетчупът и доматеното пюре. Вари се 15 минути. Накрая се слага нишестето, разтворено в малко вода.
- 2
Пилешкото месо се нарязва на кубчета и се овкусява със сол, черен пипер и натриевият глутамат. Оставя се да престои няколко минути, покрито с фолио.
- 3
Продуктите за панировката се смесват и се разбиват добре с бъркалка.
- 4
Месото се овалва в панировката и се пържи на умерена температура в сгорещено олио. След това се отцежда върху хартия.
- 5
В сгорещен уок се сипва от сладко-киселият сос и част от нарязаният на кубчета ананас. Разбърква се бързо.
- 6
Слага се малко от изпърженото пилешко, разбърква се и след 2-3 минути се сваля от огъня. Така се приготвя и другата порция. Ястието се сервира поръсено със сусам.