Пица Примавера
Продукти (4 порции)
за тестото:
| 500 г | брашно |
| 1 пакетче | суха мая |
| 4 с. л. | зехтин |
| 2 щипки | сол |
| 220 мл | хладка вода |
| зехтин за намазване |
за плънката:
| 1 купичка | броколи |
| 1 ч.ч. | замразен грах |
| 2 | тиквички |
| 1 ч. л. | риган |
| 1 ч. л. | сух копър |
| 200 г | кашкавал |
за соса:
| 200 г | стерилизирани домати |
| 2 стръка | пресен лук |
| 1 ч. л. | сол |
Приготвяне
- 1
Брашното се пресява в дълбока купа, прибавят се маята и солта и се разбърква добре. Оформя се кладенче и постепенно се наливат зехтинът и водата. Омесва се пухкаво тесто, покрива се и се оставя да втасва за около половин час.
- 2
Втасалото тесто се разделя на две равни части, всяка се разстила в намазнена тавичка (22-24 см) и се маже със зехтина.
- 3
Броколите се бланшират за около минута в гореща подсолена вода. Веднага след това се изплакват със студена вода, отцеждат се и се разделят на малки розички. Тиквичките се измиват и режат на кубчета. Г ахът се потапя за около минута във вряла вода, след което се отцежда.
- 4
Доматите се пасират с лука и солта. Полученият сос се разпределя върху намазаните със зехтина блатове. Отгоре се редят ивички кашкавал, зеленчуците и се подправя с ригана и копъра.
- 5
Пиците се пекат около 10-15 минути в предварително заг ята до 220–230°С фурна.