Пица с рулца от раци и пушено сирене
Продукти (4 порции)
за тестото:
| 500 г | брашно |
| 1 пакетче | суха мая |
| 2 с. л. | олио |
| 250 мл | вода |
| 1 /4 ч. л. | сол |
| 1 /4 ч. л. | захар |
| масло за намазване |
за соса:
| 3 скилидки | чесън |
| 1 с. л. | зехтин |
| 2 | зелени чушки |
| 2 с. л. | доматено пюре |
| 2 щипки | захар |
| 1 /4 ч. л. | сол |
| 1 /2 ч. л. | риган |
за топинга:
| 8 | ролца от раци |
| 200 г | пушено или топено сирене |
| 3 щипки | сух босилек |
Приготвяне
- 1
Брашното се пресява в купа и се смесва с маята, солта, захарта и олиото. Постепенно се налива водата и се омесва тесто, покрива се и се оставя да втаса за около 30 минути.
- 2
Чесънът се нарязва на ситно и за секунди се запържва в сгорещения зехтин. Веднага се добавят наситнените зелени чушки, доматеното пюре, солта, захарта и риганът. Разбърква се и се оставя на котлона за около 2-3 минути.
- 3
Втасалото тесто се разделя на две топки, разточва и се разпределя в намаслени тави с диаметър 26–30 см. Краищата на тестения кръг се изтеглят с пръсти и се оформя ръб с височина 1 пръст. Блатовете се намазват с готовия сос, отгоре се подреждат нарязаните на колелца рулца от раци, покриват се със сиренето, нарязано на филии и се поръсват с босилек. Пицата се пече 10-15 минути в сгорещена до 220-250°С фурна.