Прасковки с извара
Продукти (20 парчета)
1 л | прясно мляко |
80 г | пудра захар |
10 г | бурбонска ванилова захар |
1 | портокал |
За тестото:
350 г | брашно |
120 г | захар |
80 г | краве маслo |
2 | яйца |
1 ч.л. | бакпулвер |
кората от 1 лимон |
За украса:
червена сладкарска боя | |
захар за овалване | |
листа мента |
Приготвяне
- 1
Млякото се кипва с кората и сока от портокала. Оставя се да се пресече.
- 2
След това се изсипва в цедка, постлана с марля, и се оставя, да се отцеди добре – поне за няколко часа, а най-добре за 1 нощ – в хладилник.
- 3
Корите се отстраняват. Получената извара се разбърква с пудрата захар и ваниловата захар.
- 4
Брашното се смесва с бакпулвера. Маслото се разтопява. Яйцата се разбиват със захарта и настърганата лимонова кора. Изсипва се разтопеното масло и пак се разбива.
- 5
Сухите съставки се сипват към течните и се разбърква. От полученото тесто се оформят 40 топчета. Подреждат се в тава с незалепващо покритие и се пекат 15 – 20 минути в загрята на 180° С фурна, без вентилатор.
- 6
Докато сладките са още топли, внимателно се издълбава долната им страна. След това се оставят да се охладят.
- 7
Две сладки се слепват една за друга с изварата. Едната половина се намазва с разтворена боя, а другата – с вода.
- 8
Овалват се в захар и се украсяват с листа мента.