Пуйка, печена над зеле
Продукти (8 порции)
1 | пуйка (заедно с вътрешностите) |
100 г | бекон |
2 кг | кисело зеле |
3-4 ч. л. | червен пипер |
3-4 | дафинови листа |
200 г | бекон на ивици за покриване на |
6 с. л. | олио |
сол и черен пипер на вкус |
за плънката:
1 глава | лук |
300-400 г | ориз |
1 ч. л. | сол |
черен пипер на вкус | |
олио за пържене |
Приготвяне
- 1
Дреболиите на пуйката са сваряват и се нарязват на ситно. Бульонът, в който са сварени, се запазва.
- 2
Лукът за плънката се нарязва на дребно, запържва се за 1-2 минути в сгорещеното олио и към него последователно се добавят оризът, които се пържи 5 минути, докато стане стъклен, сол и черен пипер. Долива се 500 мл от бульона и всичко се вари, докато оризът го поеме. Накрая се добавят дреболиите и се разбърква.
- 3
Нарязаният на дребни парчета бекон се поставя в сгорещен тиган да се разтопи. От киселото зеле се отделят 5-6 цели листа, а останалото се нарязва на ивици, задушава се в тенджера с олиото и мазнината от бекона около 15 минути и се подправя с червения пипер. Разбърква се, добавят се дафиновите листа и приготвените от бекона пръжки и всичко се слага в голяма и дълбока тава.
- 4
Пуйката се натрива отвътре много добре със сол и черен пипер, пълни се с готовата плънка, зашива се и се поставя в тавата върху нарязаното на ивици зеле. Отгоре се покрива с ивиците бекон и зелеви листа и се сипва вода, колкото да покрие зелето. Тавата се покрива с фолио и се пече около три и половина часа на 180°С.