Пухкав кейк с цели ябълки
Продукти (8 парчета)
| 6 | яйца |
| 70 г | захар |
| 70 г | брашно |
| 100 г | кафява захар |
| 7 | ябълки |
| 30 г | стафиди |
| 30 г | сушени сини сливи |
| 1 ч.л. | сол |
| 1 ч.л. | ванилия |
| пудра захар |
Приготвяне
- 1
Сърцевината на ябълките се издълбава внимателно. Важно е ябълките да се запазят цели. След като се издълбаят се оставят настрана.
- 2
Сушените сливи се нарязват на ситни парчета и се смесват със стафидите.
- 3
Яйцата се сипват в дълбока купа. Към тях се прибавят солта и ванилията. Разбиват се с миксер 3-4 минути. След това се добавя захарта и се разбърква с лъжица. Брашното се пресява и се прибавя също към сместа. Разбърква се отново, докато се получи хомогенна смес.
- 4
Ябълките се подреждат в тава с подвижно дъно, покрито с кухненска хартия. В издълбаната дупка по средата на всяка ябълка се сипва по 1 ч.л. кафява захар и по 1 ч.л. от смесените стафиди и сушени сини сливи. Ябълките се заливат с яйчено-брашнената смес. Кейкът се пече в загрята на 160°C фурна 45 минути. Кейкът се сервира поръсен с пудра захар.