Пълнена пуйка с кълцано месо и праз
Продукти (6 порции)
| 1 | пуйка |
| 500 г | кълцано свинско месо |
| 80 г | праз лук |
| 1 щипка | черен пипер |
| 1 щипка | червен пипер |
| сол на вкус | |
| 10 г | магданоз |
| 100 г | шамфъстък |
| 250 г | лук |
| 20 г | чесън |
| 20 г | горчица |
| 250 г | масло |
| 800 г | кисело зеле |
| 300 мл | зеленчуков бульон (вода) |
| 150 г | пушен бекон |
| 1 щипка | пушен червен пипер |
| 1 кг | картофи |
| 150 мл | готварска сметана |
Приготвяне
- 1
Пуйката се обезкостява. Приготвя се плънка от кълцаното месо, като към него се добавят ситно нарязаните лук, праз, магданоз и шамфъстък. Овкусява се със сол, черен пипер, червен пипер и горчица. Всичко се смесва много добре, хубаво е плънката да остане омесена няколко часа в хладилник.
- 2
В тенджера се запържва беконът заедно с маслото, лука и чесъна, след това се добавя киселото зеле и се готви за няколко минути. След това се добавя бульон и се готви за още 1-2 минути на средносилен огън.
- 3
Пуйката се пълни, завързва се и се пече заедно със зелето под фолио за 1 час и 45-50 минути в предварително загрята на 160°C фурна. След това фолиото се маха и се запича на 180-200°C за още 15-20 минути.
- 4
За картофеното пюре – картофите се обелват, нарязват се на едро и се сваряват в силно подсолена вода. Когато са готови, отцеждат се от водата и се намачкват. Докато са още горещи се добавя гореща сметана и студено масло, накрая се овкусява със сол.