Пълнена пъстърва
Продукти (4 порции)
| 4 | пъстърви |
| 1 ч. л. | сол |
| 1 глава | лук |
| 2 стръка | целина |
| 30 г | краве масло |
| 2 скилидки | чесън |
| 1 ч. ч. | пилешки бульон |
| 3 филии | стар хляб |
| 1 ч. л. | мащерка |
| 4 с. л. | олио за намазване на рибата |
| 6 с. л. | лимонов сок |
| 3 стръка | копър |
Приготвяне
- 1
Рибите се почистват от вътрешностите, измиват се и се посоляват.
- 2
Нарязаните наситно лук и целина се запържват за около минута в маслото. Прибавят се счуканите скилидки чесън, а след 10 секунди се сипва пилешкият бульон.
- 3
Плънката се приготвя като хябът се надробява в купа, а върху него се изсипва сместа от тигана, заедно с мазнината. Подправя се с мащерката и се разбърква.
- 4
Рибите се пълнят с плънката, намазват се с олиото и се подреждат върху решетка, поставена в средата на фурната. Под нея се слага тава с малко вода. Рибите се пекат 20 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна.
- 5
Изваждат се и се сервират, полети с лимоновия сок и поръсени със ситно нарязания пресен копър.