Пълнена тиква с боб, манатарки и чушки
Продукти (6 порции)
| 200 г | лук |
| 20 г | чесън |
| 100 г | сухи чушки |
| 250 г | праз лук |
| 700 г | манатарки |
| 10 г | пушен червен пипер |
| 50 г | доматено пюре |
| сол и черен пипер на вкус | |
| 10 г | пресен джоджен |
| 100 мл | олио |
| 1 | тиква |
| 500 г | боб |
| 1 л | зеленчуков бульон |
| 500 г | червен боб |
Приготвяне
- 1
Бобът се накисва за една вечер, след това се сварява почти до готовност.
- 2
В дълбока тенджера се запържват манатарките до златисто и се овкусяват със сол и черен пипер. Изваждат се, когато са готови. В същата тенджера се добавя олио и ситно нарязаните лук, чесън, сухи чушки и праз. Задушават се за около 10 минути, добавя се пушеният пипер и след около минута – доматеното пюре.
- 3
Всичко се запържва, докато водата от доматеното пюре изври. След това се връщат манатарките заедно с вече сварения боб и зеленчуковия бульон. Ястието се овкусява със сол, черен пипер и джоджен, оставя се да поври около 10 минути.
- 4
Тиквата се почиства и издълбава от семките, капачето се запазва. Бобът се изсипва в тиквата, след като е врял 10 минути. Сместа не трябва да бъде като супа, а по-скоро като яхния. Ако изглежда много рядка, може да се сгъсти с брашно или да се пасира част от боба. Тиквата се пече на 180-200°C за около 1 час и 20 минути или докато бобът е напълно сготвен.