Пълнени гъби със сос аиоли
Продукти (4 порции)
За соса аиоли:
| 1 малка скилидка | чесън |
| 2 с.л. | прясно мляко |
| 100 мл | олио |
| 2 с.л. | кисело мляко |
| 1 ч.л. | горчица |
| Малко лимонов сок | |
| Сол, прясно смлян пипер |
За пълнените гъби:
| 16 | големи печурки (бели или кафяви) |
| 1 | малка тиквичка |
| 40 г | сушени домати в зехтин |
| 1 скилидка | чесън |
| 100 г | сметана |
| 2 с.л. | нарязани зелени подправки (пр. мащерка, розмарин, риган) |
| Червен пипер | |
| Сол, прясно смлян пипер | |
| 80 г | настърган кашкавал |
| грил тава (може и алуминиева) |
Приготвяне
- 1
Чесънът се обелва, намачква се, добавят се прясното мляко и олиото и всичко се пюрира заедно. Добавя се киселото мляко и се разбърква. Подправя се на вкус с горчицата, лимоновия сок, солта и черния пипер.
- 2
Печурките се почистват, пънчетата се отстраняват и гъбите се посоляват отвътре. Тиквичката се измива и обелва и заедно с доматите и пънчетата от гъбите се нарязва на ситни кубчета. Скилидката чесън се обелва и пресова.
- 3
Нарязаните зеленчуци се смесват с пресования чесън, объркват се със сметаната, нарязаните зелени подправки и се подправят с червен пипер, сол и черен пипер. Печурките се пълнят с направената смес, поставят се върху грил тава, поръсват се с настъргания кашкавал и се приготвят на предварително разпален грил. Пълнените гъби се сервират с приготвения сос аиоли.