Пълнени калмари
Продукти (4 порции)
| 4 бр. | туби от калмари |
| 160 г | сирене |
| 100 г | булгур |
| 30 г | каперси |
| 30 мл | маслиново масло |
| 1 | яйце |
| 2 скилидки | чесън |
| 1 връзка | пресен лук |
| 1 връзка | магданоз |
| сол и черен пипер на вкус |
за соса:
| 40 мл | маслиново масло |
| 2 скилидки | чесън |
| 2 с.л. | лимонов сок |
| 1 ч.л. | сух риган |
| сол на вкус |
Приготвяне
- 1
Калмарите се измиват и почистват добре, след което се подсушават с помощта на кухненска хартия.
- 2
Булгурът се залива с 200 мл гореща вода, покрива се с капак и се оставя да набъбне.
- 3
Пресният лук, каперсите и магданозът се наситняват, а чесънът се намачква на паста с малко сол.
- 4
В купа се смесват булгурът, натрошеното сирене, магданозът, пресният лук, чесновата паста, каперсите и яйцето. Ако има нужда, се овкусява със сол и черен пипер.
- 5
Калмарите се пълнят със сместа. Отворите им се затварят с клечки, за да не излезе плънката. Намазват се с маслиново масло и се пекат в сгорещен грил тиган по 3–4 минути от всяка страна.
- 6
Чесънът за соса се наситнява и се запържва в сгорещено маслиново масло. Прибавят се лимоновият сок, риганът и сол на вкус.
- 7
Калмарите се нарязват, заливат се със соса и се сервират.