Пълнено телешко филе с лук
Продукти (4 порции)
| 1 кг | телешко бонфиле |
| 2 щипки | черен пипер |
| 1 ч. л. | сол |
| 8 | пресни печурки за декорация |
| 50 г | краве масло |
| олио за намазване |
за плънката:
| 3 | едри глави лук (300 г) |
| 4 с. л. | олио |
| 200 г | пресни печурки |
| 5 с. л. | сухо бяло вино |
| 1 ч. л. | сол |
| 1 ч. л. | чубрица |
| 4 с. л. | смлени орехови ядки |
Приготвяне
- 1
Филето се почиства от ципите и се нарязва по диагонал на 4 филии. Трябва да се получат шницели с елипсовидна форма. Всяка филия се начуква с дървено чукче, за да се изтъни. Посолява се и се подправя с черния пипер.
- 2
Лукът за плънката се нарязва на шайби и се задушава 5 минути в загрятото олио, докато омекне, след което се добавя виното. Когато се изпари, се прибавят нарязаните на резенчета печурки, огънят се усилва и те се запържват 5 минути. Сместа се подправя със солта и чубрицата, прибавят се ореховите ядки и всичко се разбърква. Оставя се да се охлади.
- 3
Във всяко филе се поставя от плънката и 1/4 от маслото, след което се прегъва на две и краищата му се защипват с помощта на две дървени шишчета така, че върховете им да се кръстосат (трябва да се получи нещо като триъгълник).
- 4
Подготвените филета се намазват с олио и се пекат на гореща скара около 5 минути от всяка страна.
- 5
Печурките за декорация се пекат цели около 10 минути на скара, след което се забожда по една на всяко шишче.