Пълнен заек
Продукти (6 порции)
| 1 | заек |
| 200 г | ориз |
| 200 мл | олио |
| 6 | картофа |
| 2 глави | лук |
| 1 | средно голяма кисела зелка (около 1,2 кг) |
| 2 ч. л. | червен пипер |
| 1 ч. л. | джоджен |
| 1 ч. л. | кимион |
| 1 с. л. | чубрица |
| сол на вкус |
Приготвяне
- 1
Заекът се поставя във вода за 12–24 часа. Наситненият лук се задушава в 1/2 от мазнината, разбърква се с 1 ч. л. червен пипер и сол, залива се с 2 ч. ч. топла вода и се кипва. Прибавя се оризът и се вари, докато поеме водата, след това се разбърква с кимиона и чубрицата.
- 2
Заекът се посолява и се пълни със сместа, зашива се и се слага в тава. От едната му страна се поставя зелето, нарязано надребно и задушено с 1/4 ч. ч. олио, а от другата страна – задушените в останалата мазнина картофи, поръсени с останалия червен пипер и джоджена.
- 3
В тава се сипват 200 мл вода и заекът се пече в умерена фурна, като се покрива с хартия и, ако е необходимо, от време на време се обръща. След като се изпече, се нарязва на порции и се поднася гарниран с оризовата плънка, картофите и зелето.