Пълнен никулденски шаран
Продукти (4 порции)
| 1 | шаран |
| 2 стръка | праз лук |
| 1 | морков |
| 50 г | чесън |
| 300 г | домати |
| 150 г | чери домати |
| 150 г | орехи |
| 100 г | краве маслo |
| 1 | лимон |
| 1 | лайм |
| 10 г | магданоз |
| 1 щипка | канела |
| сол и черен пипер на вкус |
Приготвяне
- 1
В тенджера се слагат маслото, малко сол, черен пипер, орехите и се разбърква регулярно, докато орехите се задушат.
- 2
Празът и морковите се нарязват на ситно. В тенджерата, в която са се задушавали орехите, се слагат малко олио, морковите, празът, сол и черен пипер и зеленчуците се запържват за около 10 минути. Отделя се ципата на доматите и се нарязват на едро, добавят се към морковите и праза. В края се добавят орехите, овкусява се със сол, сока от половин лимон, магданоз и щипка канела.
- 3
Шаранът се пълни с готовата плънка и се затваря с помощта на три шишчета. Полива се с малко олио, а в тавата се нареждат чери доматите, останалата част от доматите, лаймът на резени, посолява се, добавя се и черен пипер.
- 4
Шаранът се пече в предварително загрята фурна на 200 °C за около 35-40 минути.