Рамен бургер
Продукти (4 порции)
за питките:
| 800 г | сварени нудли (рамен или удон) |
| 2 | яйца |
| 2 с.л. | олио |
| сол на вкус |
за кюфтетата:
| 300 г | смляно месо от телешка плешка |
| 300 г | смляно месо от свинска плешка |
| 10 г | пресен джинджифил |
| 4 с.л. | соев сос |
| 1 с.л. | сусамово олио |
за соса:
| 1 скилидка | чесън |
| 4 с.л. | мирин (оризово вино) |
| 3 с.л. | соев сос |
| 1 с.л. | оризов оцет |
| 1 /4 с.л. | царевично нишесте |
| 2 ч.л. | сусам |
| 1 ч.л. | захар |
| 1 /2 ч.л. | паста мисо |
за сервиране:
| 50 г | ряпа дайкон |
| 50 г | моркови |
| 4 стръка | пресен лук |
| 3 стръка | пресен кориандър |
| японска соева майонеза |
Приготвяне
- 1
Нудлите се затоплят в подсолена вода. Отцеждат се и се разбъркват с яйцата.
- 2
Разпределят се в осем еднакви купички за брюле, предварително намазани с олио. Оставят се така, за да стегнат.
- 3
Двата вида кайма се смесват и се овкусяват с много ситно настъргания джинджифил или само със сока от него, сусамовото олио и соевия сос.
- 4
Оформят се тънки кюфтета с диаметъра на купичките с нудлите.
- 5
В касерола се разбъркват захарта, пастата Мисо, оризовото вино, соевият сос, оцетът, стритият на паста чесън и нишестето. Сосът се кипва и се вари докато се сгъсти.
- 6
Сусамът се запича на сух тиган и се добавя към соса.
- 7
"Питките" от нудли се запичат до златисто от двете страни на намазана с олио плоча или в тиган с незалепващо покритие.
- 8
Кюфтетата се запържват в същия съд с малко олио.
- 9
Морковите и ряпата се режат на тънки ивици. Лукът се наситнява, а кориандърът се накъсва.Върху една "питка" от нудли се слага кюфтето, полива се със соса, слагат се майонеза, нарязани зеленчуци и отгоре – втора питка. По този начин се сглобяват всичките рамен бургери.