Ризото с бейби октоподи
Продукти (4 порции)
| 500 г | бейби октоподи |
| 5 скилидки | чесън |
| 60 мл | маслиново масло Екстра върджин |
| сокът от 1 лимон | |
| 1 ч.л. | риган |
| сол и черен пипер на вкус |
за ризотото:
| 300 г | ориз Арборио |
| 1 глава | лук |
| 5 скилидки | чесън |
| 2 | чушки пеперончино |
| 400 г | домати от консерва |
| 700 мл | пилешки бульон |
| 150 мл | бяло вино |
| 50 г | краве маслo |
| 60 мл | маслиново масло |
| 1 с.л. | риган |
| 1 /2 връзка | магданоз |
| 1 | дафинов лист |
| 1 ч.л. | захар |
| сол и черен пипер на вкус |
Приготвяне
- 1
Лукът и чесънът се нарязват на ситно. В сгорещеното маслиново масло се запържва лукът, прибавят се перепончините, риганът, а след това и чесънът. Сипва се оризът, запържва се и той и се налива виното. След като виното се поеме от ориза, постепенно се налива топлият бульон, като се бърка непрекъснато.
- 2
Междувременно се сипват доматите, дафиновият лист, наситненият магданоз и се овкусява със захар, сол и черен пипер. Когато се налее последният бульон, съдът се дърпа от огъня, прибавя се маслото, разбърква се и се оставя под капак.
- 3
Октоподите се измиват под течаща студена вода и се подсушават върху салфетка. Пържат се в сгорещеното маслиново масло, като се прибавят чесънът и риганът. Дърпа се от огъня и се овкусява със сока от лимона, сол и черен пипер.
- 4
Ризотото се сервира с бейби октоподите и малко от соса, в който са се пържили.