Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали
kaufland.bg/recepti

Ризото с калмари и тиквички

До 60 минути
Напреднали
Ако сканирате QR кода, рецептата ще се отвори на Вашия смартфон или таблет. А само с един клик всички съставки могат да станат част от списъка Ви за пазаруване.

Продукти (4 порции)

600 г туби от калмари
1 и 1/2 ч.ч. ориз за ризото
500 г тиквички
3 скилидки чесън
200 г бекон на ленти
150 мл бяло вино
800 мл рибен бульон
40 мл маслиново масло
125 г краве маслo
1 стрък розмарин
4 стръка пресен лук
5 стръка магданоз
сол и черен пипер на вкус

Приготвяне

    1

Калмарите се почистват, отстранява се вътрешната мека кост, и се измиват. Тубите се разтварят с нож, след това по повърхността им от вътрешната страна се правят ромбоидни разрези. Подсушават се върху кухненска хартия и се нарязват на правоъгълници.

    2

Беконът се нарязва на дребни кубчета. Лукът, чесънът и магданозът се наситняват. От розмарина се отделят листенцата и също се наситняват. Тиквичките се нарязват на шайби.

    3

Лукът и чесънът се запържват в половината от маслиновото масло. Сипва се оризът, без да се мие. Разбърква се и се налива бялото вино. Щом се абсорбира от ориза, малко по малко се наливат 600 мл от бульона, като се разбърква непрекъснато. Температурата на огъня трябва да е умерена през цялото време.

    4

Когато оризът поеме течността, се изсипва в купа. Съдът се измива, подсушава се и се сгорещява. В него се сипва беконът и се запича, докато пусне мазнината си. Слагат се калмарите и розмаринът. Оставя се на огъня докато леко се запържат и се нагънат (стават като таралежи). Изваждат се в купа.

    5

В същия съд се сипва останалото маслиново масло и се запържват тиквичките. Прибавят се оризът, калмарите с бекона и се налива останалият бульон. Когато оризът го поеме, съдът се дърпа от огъня. Слагат се маслото, нарязано на бучки, магданозът, сол и черен пипер. Разбърква се.

    6

Ризотото се разпределя в чинии и се поднася веднага.