Родопска кавърма
Продукти (4 порции)
| 500 г | обезкостена телешка плешка |
| 150 г | гъби |
| 6 глави | лук |
| 1 | зелена чушка |
| 1 | домат |
| 1 ч. ч. | олио |
| 2 ч. л. | червен пипер |
| 1 ч. л. | чубрица |
| 100 г | кашкавал |
| 4 | яйца |
| черен пипер и сол на вкус | |
| магданоз за поръсване | |
| люти чушки по желание |
Приготвяне
- 1
Лукът се нарязва на едро, гъбите се режат на филийки, а доматът и чушката – на малки парчета.
- 2
Нарязаното на кубчета месо се запържва до златисто в половината от олиото и се похлупва, за да се задуши. Лукът и гъбите се пържат отделно в останалата част от олиото. Добавят се доматът и чушката и се оставят да се задушат под капак.
- 3
Задушеното месо се смесва със зеленчуците, налива се топла вода и се подправя със сол, червения пипер, чубрицата и черен пипер. Разбърква се и се оставя да ври около 10 минути. Сместа се прехвърля в глинени гювечета, поръсва се с настъргания кашкавал и във всяко гювече се счупва по едно яйце. Слагат се да се запекат за кратко, докато яйцата се забулят, поръсват се с наситнен магданоз и по желание се сервират с люта чушка.