Свински джолан в гърне по ловджийски
Продукти (4 порции)
| 700 г | свински джолан | 
| 1 глава | чесън | 
| 500 г | арпаджик | 
| 2 | сушени чушки | 
| 1 в. ч. | червено вино | 
| 1 стрък | чубрица | 
| 15 зърна | черен пипер | 
| 1 ч. л. | сол | 
| брашно за запечатване на гювеча | 
за соса:
| 3 | кисели краставички | 
| 300 г | гъби печурки | 
| 50 г | краве масло | 
| 3 с. л. | доматено пюре | 
| 1 /2 в. ч. | червено вино | 
| сол на вкус | 
Приготвяне
- 1
Джоланът се измива и по цялата му повърхност с остър нож се правят разрези. След това се запича до златисто в грил тиган (с оребрено дъно) или скара заедно с необелената измита глава чесън.
- 2
Арпаджикът се залива с вряла вода, в която престоява, докато водата изстине, след което се обелва.
- 3
Запеченият джолан с необелената глава чесън се поставят в глинен гювеч, добавят се арпаджикът, целите сушени чушки, виното и се налива гореща вода, колкото да покрие продуктите. Овкусява се с подправките и капакът на гювеча се запечатва с тесто. Пече се във фурна около 2 часа – първите 30 минути на максимална температура, а след това при температура 150-160°С.
- 4
Киселите краставички за соса се нарязват на ивички, гъбите – на едри парчета, и се запържват 1-2 минути в маслото. Прибавя се доматеното пюре, разбърква се, разрежда се с виното и се вари, докато се изпари.
- 5
Джоланът се изважда и се обезкостява. Сместа от тигана и нарязаното месо се връщат в гювеча и ястието се запича 10-15 минути.