Свински котлет с хрупкава билкова коричка
Продукти (2 порции)
за котлетите:
| 2 | свински котлета (400 г) |
| 20 г | горчица |
| 50 мл | бяло вино (ябълково) |
| 30 г | краве масло |
| 4 скилидки | чесън |
| 1 стрък | розмарин |
| зехтин за намазване | |
| сол и черен пипер на вкус |
за билковата коричка:
| 2 филии | твърд хляб |
| 5 стръка | магданоз |
| 1 стрък | розмарин |
| 4 стръка | мащерка |
| 1 стрък | салвия |
| 1 скилидка | чесън |
| 30 мл | зехтин |
| 1 щипка | сол |
Приготвяне
- 1
Картофите се измиват и варят на пара. Преди да се сложат в тенджерата е добре да се надупчат леко с вилица, за да не се разпукат при термичната обработка.
- 2
Хлябът се рони в купа и към него се прибавят останалите продукти за билковата коричка. Пасира се до получаването на трохи.
- 3
Котлетите се намазват със зехтин. Не се изтъняват с чук, за да останат сочни при печенето. Посоляват се и се поръсват с черен пипер.
- 4
Запечатват се за 2-3 минути от всяка страна в силно нагорещен тиган до получаване на златиста коричка. Когато се обърнат, върху изпечената страна се слага по една скилидка чесън и клонче розмарин за допълнително овкусяване.
- 5
Прехвърлят се в тава. Първо се намазват с тънък слой горчица от двете страни, а след това само от горе се покриват плътно с ароматните трохи. В тавата се слагат маслото, 2 обелени скилидки чесън и се налива виното. Котлетите се пекат в предварително загрята на 190°С фурна за 7-8 минути.