Свинско бонфиле с розмарин и сос Порто
Продукти (4 порции)
за соса:
| 150 г | червен лук |
| 2 с. л. | зехтин |
| 1 с. л. | доматено пюре |
| 300 мл | Порто |
| 1 с. л. | краве масло |
| сол на вкус | |
| 800 г | свинско бонфиле |
| 2 стръка | розмарин |
| 2 с. л. | зехтин |
| 600 г | бейби моркови |
| 2 с. л. | краве масло |
| сол и бял пипер на вкус | |
| розмарин за украса |
Приготвяне
- 1
Месото се натрива със сол и пипер и по цялата му дължина се набожда с листенцата розмарин. Запечатва се от всички страни в тиган със зехтина и се пече 6-7 минути на 200°С.
- 2
Морковите се режат и се варят, докато омекнат, но без да са разварени. Отцеждат се и се сотират 2-3 минути в маслото.
- 3
Лукът за соса се наситнява и се глазира за 3-4 минути в зехтина, добавя се пюрето, сипва се портото и се посолява. Добавя се и сосът от печеното месо. Течността се вари, докато се редуцира наполовина, добавя се маслото и тиганът се дръпва от огъня, като сосът се бърка непрекъснато.
- 4
Месото се нарязва на филийки, залива се със соса и отстрани се разпределят морковите. Украсява се с розмарин и се поднася.