Семла (Кардамонени хлебчета с крем от марципан)
Продукти (40 парчета)
500 г (плюс за размесване) | брашно |
75 г | краве маслo |
50 г | захар |
10 г | суха мая |
300 мл | топло прясно мляко |
4 шушулки | кардамон |
1 | яйце |
1 /2 ч.л. | сол |
за плънката:
200 г | марципан |
250 мл | животинска сметана |
120 мл | прясно мляко |
2 с.л. | захар |
Приготвяне
- 1
Маята и захарта се разтварят в млякото. Брашното се смесва със солта. Прави се кладенче и се сипват млякото с маята, разтопеното масло, яйцето и стритият кардамон.
- 2
Замесва се тесто, прехвърля се в чиста купа, покрива се с прозрачно фолио и се оставя да втаса.
- 3
След това от тестото се оформят малки топки, които се подреждат в тава и се оставят да втасат повторно.
- 4
Хлебчетата се пекат в загрята на 190° C фурна с вентилатор до златисто (около 10 минути).
- 5
Охлаждат се, разполовяват се и се издълбават, а вътрешността им се запазва.
- 6
Марципанът се разбърква с млякото и издълбаната част от хляба. Получената смес се слага в пош и с нея се пълнят хлебните половинки.
- 7
Плънката се покрива с разбита със захар сметана. Хлебчетата се затварят и по желание се поръсват с пудра захар.