kaufland.bg/recepti
Скариди и калмари на скара
Ако сканирате QR кода, рецептата ще се отвори на Вашия смартфон или таблет. А само с един клик всички съставки могат да станат част от списъка Ви за пазаруване.
Продукти (4 порции)
| 12 | скариди |
| 20 шайби | калмари |
| 2 | червени чушки |
| 50 г | сушени кайсии |
| 3 стръка | магданоз |
| 2 стръка | мащерка |
| 50 г | пармезан на прах |
| сол на вкус |
за маринатата:
| 50 мл | зехтин |
| 30 мл | лимонов сок |
| 10 г | морска сол |
| 2 щипки | бял пипер |
| 4 листа | мента |
| микс от пресни билки на вкус |
за канапето:
| 200 г | ориз |
| 1 щипка | шафран |
| 1 с. л. | сол |
| 3 с. л. | захар |
| 50 г | краве масло |
Приготвяне
- 1
В подходяща купичка се смесват всички продукти за маринатата и хубаво се разбъркват.
- 2
Скаридите и калмарите се попарват в подсолена вода за 3 минути, отцеждат се и се поставят в приготвената марината.
- 3
В тенджера се наливат 500 мл вода и след като тя заври, се слагат оризът и шафранът. Овкусява се със солта и захарта. Малко преди оризът да се свари, се добавя и маслото.
- 4
Скаридите и калмарите се пекат на скара 5-8 минути, изваждат се и се поръсват със ситно нарязаните кайсии, чушки, магданоз, мащерка, пармезанът и се посоляват.
- 5
Сервира се, като от сварения ориз се оформя канапе и върху него се поставят скаридите и калмарите.