Сладкиш в чаша
Продукти (4 порции)
| 30 г | сушени кайсии |
| 180 г | меко масло |
| 100 г | захар |
| 1 с.л. | ванилова захар |
| настърганата кора на половин био лимон | |
| 3 | яйца |
| 50 мл | ликьор |
| 230 г | брашно |
| 2 ч.л. | бакпулвер |
| 50 г | натрошен шамфъстък |
| 100 мл | мляко |
| 100 мл | гроздов сок |
| 200 г | дълбокозамразени малини |
| 1 с.л. | мед |
| 6 | термоустойчиви чаши от по 220 мл |
Приготвяне
- 1
Кайсиите се нарязват на малки кубчета. Маслото, захарта, лимоновата кора и ваниловата захар се разбиват добре с миксер. Към сместа едно по едно се прибавят яйцата и ликьорът. Брашното и бакпулверът се смесват добре и заедно с шамфъстъка, кайсиите и млякото се прибавят към сместа.
- 2
Готовото тесто се разпределя в 6 чаши, които се слагат в предварително загрята на 180º фурна (ако е с вентилатор, градусите трябва да са 160) и сладкишът се пече 25 до 30 минути. Чашите се вадят от фурната и се оставят да изстинат добре.
- 3
Гроздовият сок се слага на котлона. Прибавят се малините и медът и всичко се оставя да ври около 10 минути. Плодовият сос се разпределя върху чашите със сладкиш, оставя се да изстине и се сервира.