Спаначени фалафели
Продукти (8 порции)
150 г | замразен спанак |
1 консерва | нахут |
2 с.л. | сусамово олио |
1 скилидка | чесън |
1 | лайм |
1 стрък | пресен лук |
1 /2 връзка | магданоз |
100 г | брашно |
2 ч.л. | бакпулвер |
1 ч.л. | кимион |
лют червен пипер | |
2 с.л. | сусам |
2 с.л. | слънчогледово олио |
200 г | кисело мляко |
прясна мента | |
прясно смлян черен пипер | |
сол |
Приготвяне
- 1
Спанакът се размразява. Нахутът се прецежда и пасира със спанака и сусамовото олио. Чесънът се обелва и нарязва на ситно. Кората на лайма се обелва, а сокът му се изцежда. Лукът и магданозът се измиват – лукът се нарязва на филийки, а магданозът на едро.
- 2
Брашното и бакпулверът се смесват. Прибавят се към спаначеното пюре и се получава лепкаво тесто, което се овкусява с чесън, кора от лайм, пресен лук, магданоз, кимион, лют пипер и сол. Оформят се 32 еднакви по размер топчета, които се овалват в сусам и се запържват 5 минути в нагорещено олио.
- 3
Ментата се нарязва на тънки ленти и се прибавя към соса, приготвен от киселото мляко, сока от лайм, сол и пипер. Сервира се заедно с фалафелите.