Странджански зелник
Продукти (8 порции)
за тестото:
| 800 г | брашно |
| 400 мл | вода |
| 1 с. л. | оцет |
| 1 с. л. | олио |
| сол на вкус | |
| олио за намазване | |
| 3 | яйца за намазване |
за плънката:
| 500 г | пресен спанак |
| 2 връзки | лапад |
| 1 връзка | пресен лук |
| 1 /2 връзка | джоджен |
| 400 г | краве сирене |
| 4 | яйца |
| 300 г | гъсто кисело мляко |
| 125 г | краве масло |
| 1 ч. л. | сода бикарбонат |
| сол на вкус |
Приготвяне
- 1
От пресятото брашно, оцета, олиото, малко сол и вода, колкото поеме (около 400 мл), се омесва меко тесто.
- 2
Разделя се на 5 топки, които се намазват с олио и се оставят да починат за кратко.
- 3
Спанакът и лападът се измиват и се задушават заедно с нарязания на ситно лук в 1 с. л. сгорещено масло, докато омекнат. Ако има нужда, се отцеждат от излишната вода. Оставят се да се охладят леко.
- 4
Прибавят се яйцата и се разбърква.
- 5
Содата се гаси в киселото мляко и се добавя в съда, заедно с наситнения джоджен.
- 6
От тестото се разточват тънки кори. Дъното на тавата се намазва с масло, слага се кора, отгоре зелена плънка и се поръсва от натрошеното сирене.
- 7
Това се повтаря до изчерпване на продуктите, като се завършва с кора, която се намазва с масло.
- 8
Правят се разрези и се залива с 3 разбити яйца.