Супа топчета по мексикански
Продукти (6 порции)
400 г | домати |
150 г | замразена царевица |
400 г | червен боб от консерва |
1 глава | лук |
1 | тиквичка |
1 | морков |
1500 мл | телешки бульон |
2 с.л. | маслиново масло |
1 ч.л. | риган |
1 /2 ч.л. | кимион |
1 /4 ч.л. | чили на прах |
За топчетата:
500 г | смляно месо от телешка плешка |
1 | яйце |
1 скилидка | чесън |
4 стръка | мента |
2 с.л. | маслиново масло |
1 с.л. | галета |
1 /2 ч.л. | чипотле |
1 /2 ч.л. | кимион |
сокът от 1/2 лайм | |
сол и черен пипер на вкус |
За сервиране:
200 г | заквасена сметана |
1 | лайм |
4 стръка | кориандър |
Приготвяне
- 1
Месото се смесва с наситнена мента, стрития на паста чесън, кимиона, чипотлето, сол, черен пипер, галетата, яйцето, сока от лайм и маслиновото масло. Разбърква се добре.
- 2
От овкусената кайма се оформят топчета за супа. Подреждат се в тава с незалепващо покритие и се пекат 8 – 10 минути на грил програма.
- 3
Лукът се наситнява, морковът се реже на малки кубчета, след което се запържват в маслиново масло.
- 4
Налива се бульонът, овкусява се с ригана, кимиона и чилито, прибавят се и обелените и нарязани на кубчета домати. Готви се 10 минути.
- 5
Добавят се отцеденият боб, царевицата и тиквичките, нарязани на кубчета. Готви се още 5 –10 минути и се пускат топчетата. Щом кипне, се дърпа от огъня.
- 6
Супата се поднася със заквасена сметана, наситнен кориандър и резени лайм.