Телешки стек с винен сос
Продукти (2 порции)
600 г | телешко бонфиле |
1 скилидка | чесън |
1 с.л. | маслиново масло |
1 с.л. | краве масло |
1 стрък | мащерка |
сол и пипер меланж на вкус |
за соса:
2 глави | шалот |
2 ч.ч. | червено вино |
1 ч.ч. | порто |
130 мл | телешки бульон |
120 г | краве маслo |
1 стрък | прясна мащерка |
сол и черен пипер на вкус |
Приготвяне
- 1
Месото се почиства от ципите и от излишната мазнина. Разрязва се на две парчета, от които се оформят стекове. Овкусява се със сол и пипер меланж.
- 2
Кравето и маслиновото масло се сгорещяват и в тях за кратко се запържват намачканата скилидка чесън и мащерката. Изваждат се и се слагат стековете. Запечатват се от всички страни, като се започва със страната, където разрезът е напречно на мускулатурата. После се запичат за 7–8 минути в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор. Месото се оставя да почине за 4–5 минути, след което се разрязва.
- 3
Шалотът се нарязва на ситно и се сварява във виното и портото, докато сместа се редуцира на 2/3.
- 4
Прибавя се прясна мащерка, налива се бульонът. Кипва се и се сваля от огъня.
- 5
Слага се маслото, нарязано на кубчета и се бърка, докато се разтопи. Овкусява се със сол и черен пипер.
- 6
Месото се поднася полято със соса.