Телешки шишчета
Продукти (4 порции)
за соса:
| 200 г | заквасена сметана |
| 70 г | прясна краставица |
| 2 стръка | зелен лук (перата) |
| 1 с. л. | горчица |
| 500 г | телешки шол |
| 5 | карамфилчета |
| 50 г | чери домати |
| 3 резена | от различни на цвят чушки |
за маринатата:
| 2 скилидки | чесън |
| 1 с. л. | сусамово олио |
| 4 стръка | пресен кориандър |
| 3 с. л. | зехтин |
| 4 резена | джинджифил |
| 1 щипка | лют пипер |
| 3 с. л. | соев сос |
| 1 стрък | розмарин |
Приготвяне
- 1
Всички продукти за маринатата се поставят в подходящ съд и се пасират.
- 2
Сосът се приготвя, като краставицата се разполовява, без да се бели, и се маха сърцевината. След това се нарязва на ситно заедно с перата лук и се слагат в купичка. Добавят се заквасената сметана и горчицата и всичко се разбърква до хомогенизиране.
- 3
Телешкият шол се нарязва на кубчета, които се шпиковат с карамфилчетата и се поставят в маринатата да престоят около 30 минути. Изваждат се, карамфилчетата се отстраняват и телешкото се нанизва на шишчета, като се редува на всяко парче месо с резен чушка и с доматче. Всяко шишче се пече на барбекю по 7-10 минути от всяка страна.
- 4
Изпечените шишчета се сервират заедно с купичката със соса.